Hrady.cz
Gotický kostel byl stavěn od r. 1243, před r. 1256 vyhořel, po opravě vysvěcen r. 1257, ač dokončován ještě řadu let - poč. 14. stol. dostavěna severní věž, v 2. pol. 14. stol. pilíře trojlodí (zaklenuto), poč. 15. stol. jižní věž. R. 1702 přistavěna marián. kaple. 1898-1906 kostel novogot. upraven.
Graficke pismenko Kostel je přístupný při mších. Severní věž (63 m, ochoz ve výšce 40 m) slouží jako vyhlídková, a je přístupná v návštěvních hodinách nebo po domluvě v Turistickém informačním centru Jihlavy.

historie

Gotický farní kostel sv. Jakuba Většího začal být stavěn krátce po vzniku města, patrně roku 1243. Z této doby pochází obvodní zdi trojlodí vč. základů věží atp. Někdy před rokem 1256 kostel vyhořel, při opravách bylo vybudováno (nebo jen prodlouženo) kněžiště se sakristií. Roku 1257 byl slavnostně vysvěcen olomouckým biskupem Brunem ze Schauenburku na farní kostel. Kostel však byl dokončován ještě dalších pár let, jak lze usoudit z listiny z

Eva Horáková podle Umělecké památky Moravy a Slezska 2., Bohumil Samek, Academia 1999; http://tic.jihlava.cz; Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku 2., Karel Kuča, Libri 1997, 23.10. 2012
    Sv. Jakub Starší (Větší, syn Zebedeův, apoštol) – historie, legendy, atributy

popis

Gotický orientovaný kostel se sálovým trojlodím, s dlouhým, polygonálně ukončeným presbytářem a se dvěma hranolovými věžemi v západním průčelí s ústupkovým portálem. K jižní zdi presbytáře přiléhá sakristie s depozitářem v patře, k severní zdi severní lodi osmiboká barokní kaple Bolestné Panny Marie, po jejích bocích stojí při severní lodi čtyřboká, pozdně gotická kaple a čtyřboká bývalá předsíň. Obvodové zdi jsou podepřeny pilíři různé výšky a

Eva Horáková podle Umělecké památky Moravy a Slezska 2., Bohumil Samek, Academia 1999; Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku 2., Karel Kuča, Libri 1997, 23.10. 2012