Kostel vystavěn v l.1734-54. Jediná chrámová barokní stavba v Kutné Hoře a jediný kutnohorský kostel, postavený a vybavený v jediném stylu. Zrušen a zpustošen po r.1951. Rekonstrukce od r.1980, r.2000 nově vysvěcen. Slouží především kulturním účelům.
Kostel sv. Jana Nepomuckého v Kutné Hoře
© Pavel Vítek 06/2007
Graficke pismenko Kostel byl stavěn mezi lety 1734 a 1752, vybaven byl do roku 1754. Je jediným kutnohorským kostelem, který byl postaven a vybaven v jediném stylu (= je slohově intaktní) - pozdním baroku s prvky rokoka a barokního klasicismu.
Alena Š., 8.7. 2004

historie

Projekt kostela sv. Jana Nepomuckého vypracoval F. M. Kaňka. Stavba probíhala v letech 1734-1754. Při stavbě vypomáhal slavný Kilián Ignác Dientzenhofer. Stavbu financovala z výnosů záduší kutnohorská obec. Finančně také přispívali soukromí donátoři. Kostel sloužil jako filiální kostel církve římskokatolické, roku 1857 se stal kostelem studentským. V roce 1951 byl kostel náhle zrušen a církevní správa byla donucena kostel bezplatně

popis

Kostel sv. Jana Nepomuckého je jedinou chrámovou barokní stavbou v Kutné Hoře. Je také jediným kutnohorským kostelem, postaveným a vybaveným v jediném stylu, v pozdním baroku s prvky rokoka a barokního klasicismu. Kostel sv. Jana Nepomuckého je dílo mimořádně hodnotné jak po části architektonické, tak i ve výzdobě interiéru. Zvláště pozoruhodná je nástropní malba, ztvárňující legendu o sv. Janu Nepomuckém od J. Riedlemayera a F. X. Palka.