Kostel sv. Jakuba postaven ve 12.stol. Vyjímečný je zejména sochařskou výzdobou jižního průčelí. Jedná se o nejrozsáhlejší zachovaný soubor románských plastik v Čechách.
Graficke pismenko Stavba kostel sv. Jakuba v obci Jakub, místní části obce Církvice, nemá u nás obdoby. Byl postaven ve 12.stol. Zakladatelkou kostela byla Marie, pocházející pravděpodobně z rodu později nazývaného páni ze Švábenic ze střední Moravy, se svými syny Slaviborem a Pavlem. Marie. Místo i stavba byly tak významné, že vysvěcení kostela se zúčastnil i král Vladislav s královnou Juditou. Kostel sv. Jakuba je pozoruhodný zejména sochařskou výzdobou jižního průčelí a je nejrozsáhlejším zachovaným souborem románské plastiky v Čechách a snad nejstarším zobrazením českých zemských patronů. Vznikly jako celek v polovině 12. století. Na plastikách se ...

Kutná Hora  (KH)
    Jakub