Malý kostel s piaristickou kolejí byl postaven v 16. st. V r. 1714 začala stavba velkého barokního kostela. Při několika požárech poničeno vnitřní vybavení a malby. V l. 1991-94 proběhla částečná rekonstrukce,v l. 1997-2000 opravena budova koleje, v letech 2010-2014 zrestaurován interiér kostela.
Graficke pismenko Prohlídka kostela je možná po domluvě, nádherné Klášterní zahrady jsou přístupné od dubna do října od 8,00 do 22,00 hodin, od listopadu do března od 8,00 do 19,00 hodin.
Alena Š., 4.7. 2004

Klášterní zahrady
    Klášterní zahrady leží u bývalého piaristického kláštera, mezi dvěma litomyšlskými chrámy. Nedaleko zámku, na vyvýšenině nad městem. Při nedávné rekonstrukci byly upraveny do podoby reprezentativní městské zahrady. Prostor dnešních Klášterních zahrad patří historicky k proboštskému chrámu Povýšení sv. Kříže, piaristickému klášteru s kostelem Nalezení sv. Kříže a k Augustově tiskárně. Klášterní zahrada sloužila vždy jako užitková a okrasná. V

Piaristický chrám Nalezení sv. Kříže s kolejí
    Řád piaristů byl do Litomyšle uveden Frebonií z Pernštejna v roce 1640. Piaristé (do Litomyšle přišli z Mikulova) byli řádem vzdělávacím, jejich cílem bylo vychovávat ve svých školách především chudou mládež. Litomyšlské piaristické gymnázium bylo otevřeno v roce 1644. V té době už stála tři křídla piaristické koleje (poslední bylo dostavěno až roku 1681) a školy s malým kostelem na místě dnešního chrámu. Součástí koleje je refektář se štukovou

V letech 2010-2014 proběhla rekonstrukce kostelního interiéru. Ocelová lávka přes transept umožňuje návštěvníkům výjimečný pohled na chrámovou loď. Zrestaurovány byly oltáře i mobiliář, na podlaze jsou bronzové nápisy, které připomínají podstatné okamžiky stavby. Spirálovité schodiště, které vede na novou vyhlídkovou terasu, bylo zabudováno do jižní věže. Sakrální umění královéhradecké diecéze je zachyceno v rámci expozice, která vznikla na

klášter
    Pardubický kraj