Moje místa 0
Hvězdárna u Ondřejova byla postavena po r. 1898, kdy zde továrník J. J. Frič koupil pozemek pro vědecké účely a na něm nechal postavit soukromou hvězdárnu (arch. Josef Fanta), kterou r. 1928 věnoval československému státu. Hvězdárna je v pravidelných návštěvních hodinách přístupná veřejnosti.
Hvězdárna Ondřejov
Graficke pismenko Hvězdárna v Ondřejově, kterou pro bratry Jana a Josefa Friče postavil architekt Fanta začátkem 20. století. Prohlídky, udržovaný areál, originální umělecká díla, výhled.
Hana Kubíková, 29.6. 2004

turistické

Areál observatoře Astronomického ústavu v Ondřejově je v letní sezoně (květen – září) přístupný veřejnosti každý víkend, viz návštěvní doba. Prohlídky pro předem objednané skupiny (min. 20 osob) probíhají i ve všední dny v měsících duben - říjen.

historie

Hvězdárna u městečka Ondřejov leží cca 35 km na jihovýchod od Prahy v nadmořské výšce 528 m. Roku 1898 zde zakoupil továrník J. J. Frič pozemek pro vědecké účely a na něm nechal postavit soukromou hvězdárnu (arch. Josef Fanta), kterou r. 1928 věnoval československému státu pro potřeby University Karlovy. Hvězdárna byla od počátku spravována Státní hvězdárnou a tak při vzniku Československé akademie věd došlo k úplnému splynutí těchto dvou