Poutní kostel Panny Marie Pomocné u Zlatých Hor vznikl v l.1834-41 na místě kaple z r.1718. V 50letech min.stol. zdevastován, r.1973 odstřelen. V l. 1993-95 znovu obnoven.
Kostel Panny Marie pomocné u Zlatých hor
Graficke pismenko Poutní kostel Panny Marie Pomocné u Zlatých Hor využil vrcholku hory Boží Dar pod Příčným vrchem. Vede k němu žlutá tur. značka, která kopíruje poutní cestu s Křížovou cestou ze Zlatých hor. V areálu je i kiosek k občerstvení, či menší parkoviště. V době poutí zde jezdí i bus. Naleko místa naleznete hrad Edelštejn a několik starých zlatorudných štol.
25.6. 2015

historie

Poutní místo na Božím daru (Gottesgabe) leží asi 3 km jižně od Zlatých Hor. Vzniklo na základě historické událoti, kdy 18.7.1647 zde porodila syna jistá Anna Tannheiserová žena řezníka. Ta se zde schovala před švédským vojskem. Když její syn Martin stal radním v Zuckmantlu (Zlatých Horách) a jeho matka zemřela, nechala jeho žena namalovat obraz Bohorodičky a zavěsila jej na místě tehdejší události (Tento originální obraz je dnes uchován ve

Zdroj k článku - web mariahilf.hyperlink.cz, 25.6. 2015