Raně gotický kostel, doložený poprvé 1349 jako farní. Barokní úprava v polovině 18. století (loď, západní fasáda). V presbytáři gotické malby, převážně barokní vnitřní zařízení.
Kostel od jihu
© Ivan Grisa 03/2009
Graficke pismenko Na návsi vesničky ležící jižně od Pardubic se nachází raně gotický, barokně upravený kostel Povýšení sv. Kříže s dřevěnou gotizující zvonicí, slunečními hodinami a sochou sv. Jana Nepomuckého.
22.6. 2004

turistické

Třebosice se nacházejí jihozápadně od Pardubic na silnici II. třídy z Medlešic do Heřmanova Městce. Kostel stojí na severním okraji návsi (druhá odbočka vpravo po vjezdu od Pardubic), kde lze parkovat. Z Pardubic autobusové spojení. Kostelní areál uzavřen, přístupný při bohoslužbách v neděli od 7.30.

Kostel Povýšení svatého Kříže v Třebosicích
    Gotický kostel se poprvé jako farní připomíná roku 1349. V první polovině 18. století barokní úprava (loď, západní průčelí). Roku 1951 objeveny gotické nástěnné malby v presbytáři. Vnitřní zařízení převážně z 18. století. Kostel nedávno opraven.
    Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 4, 13.3. 2009