Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
hrad Lečenec, Lažánky

hrad Lečenec

Lažánky
Zaniklý hrad. Dle archeologických nálezů byl obýván na přelomu 13.-14. stol. Správně lokalizován až v l. 1987-88 archeologem J. Doležalem. Objekt mohl sloužit majitelům nedalekých Vilémovic či Lažánek.
Pohled na hradiště
Graficke pismenko Terénní pozůstatky malého hrádku leží na severovýchodním konci skalnatého hřebene, asi 500 m západně od Skalního mlýna v Moravském krasu. Místo bylo znovu objeveno teprve před dvaceti lety. Přesto, že leží jen kousek od známého východiska se záchytným parkovištěm po značených cestách v Moravském krasu, veřejnosti příliš známé není a značené i neznačené cesty ho míjí. Jak už bylo řečeno, hrádek zaujal konec poměrně úzkého a směrem ven mírně vypouklého hřebene. Měl jednoduché utváření, tvořilo ho jádro přibližně vejčitého tvaru, se severní téměř rovnou stranou. Mělo rozměry asi 30 x 15 m a je znatelně svažité směrem k jihu. Na jeho povrchu je dosud podle ...

Historie
    Správné místo, kde stával hrádek, určil až v roce 1988 J.Doležal. Pravděpodobně patřil majitelům nedalekých Lažánek a jeho existence byla poměrně krátká, o čemž svědčí i provedení sídla. Nálezy keramiky datují život na něm na přelomu 13. a 14. století.