hrad Orlík

Saldenstein
Hrad vznikl na přelomu 13. a 14. stol., jediná zpráva z roku 1311, poté zanikl. Pozůstatky hradu jsou částečně zničeny.
Vlastní hrad

Horší přístupnost

Graficke pismenko Pokud se vydáte na hrad po modré turistické značce z Brandýsa, dovede vás jen k cedulce na stromě, označující místo hradu. Na samotný hrad je pak potřeba pokračovat vysokou trávou a kopřivami podél elektrického ohradníku, který ohraničuje soukromý pozemek kolem domu na předhradí (dejte se směrem k telekomunikačnímu stožáru, který stojí za tímto domem). Po cca 100 metrech se před vámi rozevře příkop mezi předhradím a jádrem. Donedávna zřejmě byl přístup lepší, ale nyní jsou pozemky před hradem oploceny. Od hradu vede pěšinka, která končí v brance, za níž již jsou ony pozemky.
Vojtěch Barcal , 8.5. 2018

historie

Doba vzniku hradu na přelomu 13. a 14. století. Jediná zpráva je z roku 1311. Další zmínky neexistují, zřejmě zanikl poté, co zdejší zboží získali pražští zderazští křížovníci. Pozůstatky hradu jsou částečně narušeny stavbou vodojemu a elektrickým vedením. Dispozice hradu je dvojdílná. Za předhradím - vymezeným částečně šíjovým příkopem - se za dalším příkopem nacházelo trojúhelné jádro. Na západním - vodárnou poškozeném konci - se uvádí

T. Durdík: Ilustrovaná encyklopedie českých hradů, 16.5. 2004
    Hrad, který vznikl pravděpodobně na přelomu 13. a 14. století. Hrad byl centrem panství na levém břehu Tiché Orlice Vítka ze Švábenic. Vítek byl velmi často zadlužen a již po roce 1311 není doložena jeho přítomnost. K tomuto roku se váže k Orlíku (též Saldenstein) jediná písemná zpráva, kdy zde seděla Vítkova manželka Perchta. Pak se již hrad nezmiňuje, získali jej i s okolním zbožím pražští zderazští křížovníci z kláštera Božího hrobu. S nimi

Jan Švejkar: F.Musil, Hrady, zámky tvrze okresu Ústí nad Orlicí, s.76 1995, T. Durdík, Ilustrovaná encyklopedie českých hradů, s.403, 2009, 3.7. 2009