Jeden z románsko-gotických kostelů severního šumavského podhůří vznikl v letech 1230-40 na výrazném návrší nad dnešním Anínem. Plnil náboženskou i obrannou funkci. Úpravy ve 14. a 18. století, poválečnou devastaci napravila rekonstrukce 1992.
kostel sv. Mořice
Graficke pismenko Nejkratší cesta ke kostelu na vrcholu Mouřence je od sklárny v obci Annín (cca 6 km od Sušice směrem na Kašperské Hory), cca 1 km po červené turistické značce, ovšem do pořádného kopce.
13.5. 2004

Prohlídky kostela
    Individuální komentované prohlídky kostela a kostnice jsou možné v zimě jen o víkendu. Pravidelné prohlídky se budou konat v létě a nebo při plánovaných akcích (např. v sobotu 18. května při česko-německé bohoslužbě). Prohlídku je nutné si s dostatečným předstihem domluvit na telefonním čísle 607 118 846 nebo pomocí formuláře na adrese http://www.pratelemourence.cz/kontaktujtenas/

historie

Pozdně románský kostelík sv. Mořice z let 1230 - 1240 nad Annínem původně chráněný hradbou. Věž a apsida z doby založení, nově objevené a restaurované malby ze 14. stol., při úpravách v 18. stol. přistavěna jižní kaple. Vedle kostela hřbitov a barokní kostnice z 18. stol. Interiér kostela byl v 50. létech zdevastován, v r. 1992 byl kostel opraven.
    13.5. 2004

pověsti

Za švédských válek lidé v kostele sv. Mořice zazdili monstranci, neboť ji nechtěli ze svatostánku odnášet. Jenže všichni, kdo o úkrytu věděli, zahynuli. Monstranci nikdo nemohl najít, dokud se jednomu zbožnému člověku úkryt ve snu nezjevil.

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)

Ukončená edice turistických map KOMPASS, 1:50 000, v roce 2006, Geodézie ČS.