Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
zámek Předboř, Předboř
Hrady.cz
Kolem r. 1762 Václav Ignác Radecký z Radče tvrz přestavěl na barokní zámek s jednoduchou disposicí se střední dvoupatrovou částí. V současné době je v soukromém vlastnictví. Na zámku provedeny nešetrné stavební úpravy a přestává jako zámek vypadat.
Hlavní budova zámku
© Pavel Vítek 01/2006
Graficke pismenko Předboř leží 5,5 km jihozápadně od Říčan, jižně od dálnice D1, sjezd zde však není. Ves Předboř se prvně připomíná v r. 1274, patřila Zbraslavovi z Předboře. Tvrz se zde připomíná až v roce 1614, ale v té době již byla pustá. R. 1696 koupil předbořskou tvrz, tehdy již opravenou , Lambert František z Harrachu. Po Hřebenářích z Harrachu patřila Předboř Mladotům ze Solopysk. Ve 30. letech 18. stol. zde byl majitel František Josef Mladota ze Solopysk. Od pozůstalých ji koupil Václav Leopold Jan Radecký z Radče a od r. 1762 pak jeho syn Václav Ignác Radecký z Radče. Někdy v této době bylo zdejší šlechtické sídlo přestavěno na barokní zámek ...
Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Praha a okolí, Nakladatelství Svoboda 1984, 22.1. 2006