Sousoší husitských bojovníků. Sochy se nacházejí v lese na úbočí Velkého Chlumu, nedaleko je rozhledna Malý Chlum na stejnomenném kopci.
Husitští bojovníci
Graficke pismenko Pokud jste navštívili Rolínkovu jeskyni Blanických rytířů, nenechte si ujít ani jeho další dílo volně přístupné v přírodě na úpatí západní strany kopce Velký Chlum (464 m) u obce Bořitov. Sousoší umístil blízko svého bydliště a inspirací mu prý bylo i údajné nocování husitských vojsk při tažení na Moravu. Je zde zobrazen Jan Žižka, Jana Hus a Prokop Holý.
Iva Synková, 8.4. 2004

turistické

Místo je přístupné z obce Obora a to po červené turistické značce a z rozcestníku dále po zelené značce, nebo po zelené značce z obce Bořitov.
    Josef Šamalík, 10.1. 2008

Cedulka u sousoší
    U sousoší Husitských bojovníků je umístěna cedulka s tímto znění: Sousoší husitských bojovníků Toto dílo bylo vytvořeno v roce 1927 bořitovským rodákem panem Stanislavem Rolínkem, nar. 9.2.1902, zemř. 11.6.1931. Pomocí hasičské sekerky a poloviny nůžek na stříhání ovcí vytvořil sousoší husotských bojovníků, Jan Husa, Jana Žižky a Prokopa Holého. V roce 1996 byly sochy renovovány panem Lietgebem. Žádáme návštěvníky, aby přistupovali k dílu s

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)

Ukončená edice turistických map KOMPASS, 1:50 000, v roce 2006, Geodézie ČS.