Moje místa 0
Pomník z r. 1841, vytvořený Josefem Maxem z podnětu hraběte Nostitze, připomíná pověst o povolání Přemysla k vládě v Čechách. Na kamenném podstavci s reliéfy spočívá pluh. Naproti přes silnici do Řehlovic stojí empirová budova bývalého hostince.
Pomník Přemysla Oráče
Graficke pismenko Pomník stojí blízko silnice u křižovatky turistických cest. Je umístěn na prostranství ohraničeném stromořadím. Podle pověstí zde bylo pole Přemysla Oráče. Pomník byl postaven r. 1841, jeho autorem je Josef Max. Je národní kulturní památkou.
Iva Synková, 7.4. 2004

pověsti

Ze vsi pocházel Přemysl, zakladatel první české královské dynastie. Podle známé pověsti byl povolán od pluhu, jímž oral dnešní tzv. Královské pole. Zatkl do země otku a líska z ní vyrostlá se zde dlouho ukazovala. Povinností Stadických bylo již od dob Karla IV. dodávat její oříšky na královskou tabuli. Nedaleko leží Volská hora, v níž prý zmizela dvojice Přemyslových volů, což neodolatelně zobrazují některé staré rytiny. Říká se, že z hory

Labyrintem tajemna (M.Stejskal), 14.1. 2005