V ojediněle zachovaném roubeném domku z r. 1718, v němž se narodil národní buditel, spisovatel, překladatel a lexikograf Josef Jungmann (1773-1847), sezónně přístupná expozice ve správě obecního úřadu. Před domkem Jungmannův litinový pomník z r. 1873.
Jungmannův rodný domek
© Jiří Špaček, 07/2015
Graficke pismenko Hudlice jsou prvně zmiňovány r. 1341. Byly založeny jako velká kolonizační ves na křivoklátském panství a mají neobvykle velkou náves. Obec, která má i dnes kolem 1200 obyvatel, leží na silnici III. třídy západně od Králova Dvora zcela mimo železniční síť.
K jihozápadnímu okraji obce přiléhá výrazná buližníková Hudlická skála (487 m n. m.), z jejíhož vrcholu se otevírá krásný rozhled. Západně od obce, ještě na jejím katastru, byla na vrcholu Krušné hory (609 m n. m.), v minulosti proslulé těžbou železné rudy, vybudována na jaře 2015 dřevěná, volně přístupná rozhledna Máminka (viz samostatné heslo) s dalekým kruhovým výhledem.
16.8. 2015

historie

Dominantou hudlické návsi je novorománský kostel sv. Tomáše (viz samostatné heslo) v podobě trojlodní baziliky z let 1874-1876, který nahradil starý dřevěný kostelík. Severně od něj na okraji návsi najdeme ojediněle zachovaný roubený domek z r. 1718 se šindelovou, původně však doškovou střechou. Je to rodiště národního buditele Josefa Jungmanna (1773-1847). Narodil se jako šesté z 10 dětí hudlického ševce a kostelníka Tomáše Jungmanna a jeho

Jiří Špaček (s využitím informací publikovaných na místě), 17.8. 2015