Kaplička sv. Václava
Graficke pismenko Kaplička sv. Václava stojí v lese v blízkosti trati na křižovatce značených turistických cest (červené vedoucí z Lysé nad Labem a žluté vedoucí z Čelákovic).
Iva Synková, 30.3. 2004

historie

Malá kaplička z pískovcových kvádrů má hlubší výklenek, ve kterém je reliéf "Zavraždění sv. Václava". Kaplička byla postavena v roce 1690. Byla součástí areálu, ke kterému patřila poustevna a tzv. zázračné zahrady, ve kterých bylo 14 plastik, fontánky a větrný mlýn. Po obou stranách kapličky jsou umístěny sochy andělů pravděpodobně mylně připisované M. B. Braunovi - "Anděl života" v levé ruce drží svítilnu a v pravé má lebku ověnčenou květy a

autorství soch
    Podle informační tabule umístěné blízko kapličky sv. Václava je autor těchto dvou soch neznámý. Předpokládá se, že jím mohl být nadaný mistr z Lysé nad Labem. Tento názor je podložen nálezem letopočtu vyhotovení kapličky a zároveň soch, a to roku 1692. Matyáš Bernard Braun se narodil roku 1684, kdyby byl skutečným autorem dvou soch u kapličky sv. Václava datovaných na rok 1692, bylo by mu pouhých 10 let. Braunovým první dílem na území Čech je

Lenka Raisrová, 13.1. 2007

Praha-východ  (PH)