zámek Skalka

Vlastislav
Zámek byl postaven v druhé polovině 17. století poté, co původní hrad byl za třicetileté války zpustošen Švédy a nebyl už obnoven. Tehdejší majitelé Hrzánové z Harasova pro stavbu nového zámku použili stavební kámen ze starých hradních budov.
Graficke pismenko Barokní zámek Skalka se nachází v obci Vlastislav ležící asi 7 km od Lovosic. Zámek většinou zůstává bez povšimnutí ač je v těsné blízkosti u hradu Skalka a pří výstupu ke zřícenině hradu procházíte okolo budovy zámku.
Zámek není nijak nápadný, snad jen mohutností dvoupatrové budovy, která je na malou obec dost nezvyklá. Zámek byl postaven s největší pravděpodobností v 17. století, v době kdy panství vlastnil Jan Adam Hrzán z Harasova.
Dnes je zámek spravován obcí a na podporu zámku vznikla obecně prospěšná společnost. V zámku byla otevřena nová expozice o historii obce a zámku Skalka. Na nádvoří zámku se zpravidla v srpnu pořádá zámecká slavnost.