Zaniklý renesanční zámek byl postaven patrně po r. 1566 Janem ze Šlejnic. Po stavbě nového zámku v l. 1737-39, který dal postavit Leopold Antonín Salm-Reifferscheid, byl starý zámek upraven na byty, sýpku a pivovar. Po 2 sv. válce postupně zcela zchátral, zanikl při demolici v 70. l. 20. stol.
Pohled od severu k jihu
Na tomto plácku podle místních stával pivovar - budova zámečku podle některých pramenů. Pamětníci jej ale umísťují více vpravo, do prostoru dnešních stromů a křovin
Graficke pismenko Pokud se po stopách zámku vydáte, ptejte se na místo bývalého pivovaru, při kterém stával - podle místních totiž nešlo o stejnou budovu, jak uvádí publikace Hrady, zámky a tvrze... 3. - Severní Čechy.
Od nového zámku u rybníka vede ke starému zámku cesta přímo rovně kolem hráze, přes hlavní silnici a dále mezi rodinnými domy. Po cca půl kilometru dojdete k místu, kde po levé ruce stojí dnes pustá budova bývalého soudu. Na protější straně ulice již uvidíte trosky bývalých hospodářských budov starého zámku. Zámek samotný až do sedmdesátých let minulého století stával o něco jižněji - snad jen pár metrů západně od loučky vedle silnice, kde dříve stával pivovar. Máte-li zájem si prohlídnout jeho původní podobu, zajděte ke hřišti do hospody U pytláka - starý hostinský má jeho fotografie.

historie

Podle nepotvrzené domněnky stála v Lipové již v 1. pol. 14. století tvrz, o této stavbě však nejsou žádné písemné zprávy. Osada Lipová se prvně připomíná r. 1418, založena byla však v době vrcholící kolonizace na konci 13. stol. nejvyšším pražským purkrabím Hynkem Berkou z Dubé. Roku 1485 koupil panství rytíř saského původu Hugolt ze Šlejnic. Šlejnicové panství zvelebili a postavili zde zámek. Renesanční stavba staršího zámku v Lipové vznikla,

E.H. podle Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku 3., kolektiv autorů, nakl. Svoboda 1984, 5.7. 2013

popis

Zámek byl velkou patrovou budovou o půdorysu písmene L, s valbovou střechou. Po vybudování nového zámku sloužil jako hospodářská budova, byl upraven na byty, sýpku a v části byl pivovar. V 70. letech 20. století byla zámecká budova, která nebyla nijak udržovaná, již zcela zpustlá. Prázdná budova včetně celého dvora poté zanikla při demolici.
    E.H. podle Ohrožené hrady, zámky a tvrze Čech 1., Jiří Úlovec, Libri 2003, 5.7. 2013