Raně gotické hradby královského města, které založil r. 1295 Václav II., v 15. a 16. století modernizované, se dochovaly dodnes ve velkých úsecích, většinou jsou volně přístupné jako součást parkové úpravy, součástí jsou i dvě zachovalé věžovité brány.
Berounské opevnění
Graficke pismenko Královské město Beroun bylo založeno r. 1295 Václavem II. jako hrazené, hradby obepínaly jeho čtvercový půdorys. Vcházelo se především dvojicí věžovitých bran na východě a západě, které můžete vidět dodnes. Zajímavé je, že jsou obě vystavěny stejnou stavební hutí. Dále existovala menší Svinská brána na severu, kterou se hnaly prasata na pastvu. Místo poslední branky najdeme v místech, kde jižní linii hradeb potkáte při cestě z nádraží. Hlavní zeď vysokou 7 až 9 m zpevňovalo na čtyřicet hranolovitých věžic. Kromě této hradby s dřevěným ochozem byla součástí opevnění i parkánová zeď a zemní val. Ani takto mohutná fortifikace město neuchránila a 1. 4. 1421 ...