Louny jako město vznikly 60. letech 13. stol. Po požáru r. 1517 město přestavěno a vybudován kostel sv. Mikuláše. Od pol. 19. stol. sídlo okresních úřadů. V 19. stol. a v 60. a 70. letech 20. stol. rozsáhlé demolice v historickém jádru.
Muzeum
Graficke pismenko Město Louny leží 65 km severozápadně od Prahy.
Leží na silnici č. I/7 Praha – Chomutov a na železniční trati Kralupy – Most, Beroun – Rakovník Louny a Lovosice – Louny. Město je dostupné jak železnicí, tak mnoha autobusovými spoji.
V okolí můžeme navštívit Nový hrad v Jimlíně, který je v rekonstrukci a připravuje se pro zpřístupnění pro veřejnost, v Lenešicích zhlédnout románský kostel sv. Šimona a Judy, nad obcí Dobroměřice navštívit rozhlednu na Červeňáku, nebo se podívat na zámky v Peruci a Libochovicích.

Historie města
    První písemná zmínka o Lounech pochází z roku 1115, kdy byly majetkem kláštera v Kladrubech. Jako královské město byly Louny vysazeny někdy v 60. letech 13. století za Přemysla Otakara II. Zároveň s městem byl založen dominikánský klášter, který vzal za své v husitských válkách. Po požáru roku 1517 bylo město přestavěno a vybudován nový kostel sv. Mikuláše. V 16. století dosáhla proslulosti zdejší městská škola a došlo k rozkvětu vinařství. Za

Popis pamětihodností
    Kostel sv. Mikuláše je nejvýznamnější stavební památkou Loun. Z původní gotické stavby ze 14. století zůstala věž, síňové trojlodí se stavělo v letech 1519–1538. Architektem je Benedikt Rejt, který byl v kostele pochován. Jeho hrob se nedochoval. Dům rytířů Sokolů z Mor byl postavený v letech 1470–1480. Patří k několika málo budovám ve městě, které přežily požár města v r. 1517. Současná podoba je dílem architekta Josefa Mockera z roku 1890.

Louny  (LN)
    Louny