tvrz Těnovice

Šroubkův hrad
Zaniklá tvrz, která stávala na nevysoké skále. V písemných pramenech není zmiňována, takže její historie nebo bývalá podoba je předmětem pouhých dohadů. Místo je také známé jako Šroubkův hrad. U skály se nachází vstup do štoly z období těžby železné rudy (16.–18. stol.).
K tomuto místu dojdete po zelené značce od Spáleného Poříčí. Vlevo skála se vstupem do šachty.
Graficke pismenko Těnovickou tvrz nebo spíše místo, kde stála, hledejte asi kilometr na jih od vsi. Rozhodně ale nedoporučuji přístup od severu! Pole na mapách značenou cestu zcela pohltilo. Nejlepší je se spolehnout na zelenou turistickou značku, která vás k místu bezpečně přivede, ačkoliv místo nijak neoznačuje a musíte ho poznat sami. V prostoru mezi jihovýchodním rohem tamních sadů a potokem Bradavou je ve křoví a stromech na nevysoké skále ukryté dnes nevýrazné tvrziště. Při patě skály najdete poněkud zanesený a vodou částečně zaplavený vstup do štoly z období těžby železné rudy v rozmezí 16. až 18. stol.
O tvrzi se nedochovalo žádné písemné zprávy, takže o její historii a vzhledu se můžeme jen dohadovat. Předpokládá se, že vznikla někdy v 13. století.