Středověké hradby opevnění města Kroměříž byly vybudovány v l. 1245–1281. Dodnes stojí více než jejich třetina. Od r. 2000 jsou hradby systematicky opravovány - nepevné části se nahrazují novým zdivem či kameny, nanáší se na ně i speciální voduodpuzující nátěr.
Opevnění podél ulice Malý val
v pozadí kostel sv. Mořice
Graficke pismenko Kroměříž, tzv. Hanácké Atény, nejsou jen pestré zahrady a majestátní zámek poblíž krásného náměstí. Návštěvníka jistě též zaujmou historické hradby z druhé pol. 13. stol., které se zde zachovaly v úctyhodné míře – dodnes stojí více než třetina původních zdí. Škoda jen, že z velké části nejsou volně přístupné např. v parkové úpravě, jak tomu bývá jinde. V podledních deseti letech je středověká fortifikace Kroměříže systematicky opravována, nepevné části se nahrazují novým zdivem či kameny, odstraňovány jsou náletové rostliny, následně se nanáší speciální voduodpuzující nátěr atd. Poslední neopravený úsek se tak skrývá již pouze v Podzámecké zahradě. ...

brána, opevnění
    Zlínský kraj