Areál dvora skládající se z barokního zájezdního hostince s mansardovou střechou a z mohutné kamenné věžovité sýpky, přeměněné na stylovou restauraci. Dvůr nahradil na přelomu 16. a 17. stol. zaniklou dobrozemickou tvrz.
Zájezdní hostinec v čele bývalého dvora při bývalé císařské silnici z Frýdku do Těšína
© Jan P. Štěpánek 06/2007
Graficke pismenko Hospodářský dvůr hrabat Vlčků z Dobré Zemice (Wilcsku von Guttenland) může návštěvník dodnes najít na západní straně centra obce, přímo při hlavní silnici. Z tohoto kdysi velkého areálu dvora-folwarku-se zachovaly do současnosti pouze dvě stavby. Budova na severním konci areálu, bývalý arciknížecí zájezdní hostinec a dnes hostinec U Oráče a zvláštní mohutná dvoupatrová věž, bývalá panská sýpka s bočním schodišťovým přístavkem do patra. V této sýpce zřídi po rekonstrukci stylovou restauraci známý likérník p. Milan Kwaczek. Právě budova sýpky zamotala některým předním badatelům hlavy. Známá byla skutečnost, že z této obce vzešel slavný rod Vlčků ...
jps7, Šlechtická sídla na Frýdecko-Místecku (J. Tichánek a kol.), 29.7. 2004

historie

Na přelomu 16. a 17. stol převzal úlohu tehdy již pravděpodobně zaniklé tvrze panský dvůr, jež nabyl současnou podobu v roce 1782. Dvůr byl obdélného půdorysu obestavěný provozními a hospodářskými budovami, v severním čele dvoru dominovala zmíněná patrová budova správy dvora a od roku 1804 hostince, jižní straně dominovala věžovitá budova sýpky. V roce 1878 zničil zástavbu dvora velký požár. V témže roce nechal arcikníže Albrecht Habsburský na

Jan P. Štěpánek, Šlechtická sídla na Těšínském Slezsku (M. Makowski, 2005), 7.1. 2006

61-62 Ostravsko