Hrady.cz
Jedno z nejrozsáhlejších městských opevnění, které se v Čechách zachovalo, od roku 1995 vyhlášené národní kulturní památkou. Vznikalo během 13.–15. století, v 19. století demolovány brány, zůstala pouze jedna – severní Pražská brána.
čtvrtá západní bašta
Graficke pismenko Opevnění Kouřimi se řadí mezi nejzachovalejší fortifikační systémy střední Evropy a po zásluze je od roku 1995 (jako jediná stavba svého druhu u nás) národní kulturní památkou. Srovnatelné hradby v rámci Česka naleznete již snad jen v Poličce. Už první zmínka o Kouřimi z roku 1261 dává toto opevnění za příklad nově vznikajícím městům! Fortifikace rostla zároveň s výstavbou města – od poloviny 13. stol. až do období po roce 1500. Po třicetileté válce (kdy byla Kouřim jedním z nejzničenějších měst v zemi a vrátilo se do ní pouhých 45 rodin) již však není udržována a postupně chátrá. Nejtvrším zásahem do její celistvosti byla demolice ...

Pražská brána
    Věživitá brána v severní části kouřimských hradeb je poslední ze čtyř, kterými se ve středověku vstupovalo do města. Pochází z druhé poloviny 13. století, z doby vlády krále Přemysla II. Otakara. Původně byla vyšší – měla ještě jedno zděné patro a hrázděné polopatro a byla kryta strmou střechou. Přístupná byla v patře malými portálky ve výši hradeb, které se dodnes dochovaly. Bránu tvoří velký průjezd, který je z obou stran tvořen hrotitými

Ivka (Tomáš Koutek: Městské brány v Čechách, Brána, Praha 2003), 16.12. 2007