Pražská brána

Červená, Velká brána
Gotická věžová brána z druhé poloviny 13. století, později vícekrát přestavovaná. V 15. století opatřena barbakanem, zbořeným po roce 1837.
Graficke pismenko Brána s předbráním pochází z poloviny 13. století, v 15. století byla zvýšena. Dnes je považována za druhou nejstarší dochovanou bránu u nás. Koncem 19. století byla také využívána jako sýpka. Brána stojí na severním okraji historického centra. Od severu ji chránilo předbrání, do něhož vedl přes dnes zasypaný příkop padací most. Další ochranou byl pětiboký barbakán zbořený před polovinou 19. století.
Brána má čtyři patra a původně měla valbovou střechu. Do valeně klenutého průjezdu vedou z obou stran kamenné hrotité portály. Severní portál byl zesílen plochými pilíři, v nichž jsou dochovány drážky po spouštěcí mříži.