Pražská brána

Vraclavská brána
Brána byla postavena ve 13. stol. a bývala součástí městského opevnění. Věž vysoká 31 m. Vyhořela v letech 1461, 1700, 1774 a 1816. Oprava horních pater provedena v l. 1882 až 1883 arch. Fr. Schmoranzem.
Pohled na pražskou bránu od náměsti
© Pavel Vítek 09/2006
Graficke pismenko Velká věž je vysoká 31 metrů a již od středověku je výraznou dominantou města. Žil v ní hlásný až do roku 1816, kdy vyhořela. Dnes slouží jako vyhlídková a uvnitř ochozu je umístěna expozice "Staré Vysoké Mýto".

Komentované prohlídky věže:
    Věž je přístupná v letní sezóně (až do konce září) v rámci sobotních komentovaných prohlídek městských věží - prohlídky začínají dvakrát denně před MÚ, vstupenky si je možno zakoupit v Informačním centru (v přízemí budovy MÚ Vysoké Mýto na náměstí Přemysla Otakara II.). Mimo tyto komentované prohlídky je věž přístupná ve stanovených časech (viz návštěvní doba).

historie

Vysoké Mýto je město na východě Čech. Osídlení v těchto místech sahá až do střední doby kamenné. Město bylo založeno kolem roku 1262 králem Přemyslem Otakarem II. Od roku 1307 bylo věnným městem českých královen. Jeho středověké brány, věže a část hradeb se zachovaly až do dnešních dnů. Také původní dispozice města s náměstím uprostřed se zachovala dodnes a je významným pozůstatkem městské gotické architektury. Pražská brána pochází ze 13.

popis

Pražskou bránu tvoří portál v hradbě sevřené mezi dvě hranolové věže. Pětipatrová jižní věž čtvercového půdorysu o straně 8,5 m je ve zdivu vysoká 31 m, se střechou pak 48 metrů. V dolní části je její zdivo až 3 metry silné, ve vyšších úrovních jeho tloušťka klesá. Spodní čtyři patra s armovanými nárožími jsou ve zdivu zbytkem původní stavby. Spodní tři patra jsou osvětlena úzkými obdélnými okénky pravidelně rozmístěnými ve středech průčelí,