Hrady.cz
Zámek byl postaven roku 1703 rodem Des Fours pro příležitostné pobyty rodiny. Dnes se dědici Karla Des Fours-Walderode se státem v restitučním sporu o majetek soudí.
pohled na zámek od jihu

Smržovka

Graficke pismenko Na náměstí ve Smržovce u Jablonce nad Nisou se nachází malý zámeček. Jedná se o architektonicky nevýraznou přízemní budovu s mansardovou střechou, v níž mimo jiné naleznete i Muzeum místní historie. Pakliže budete cestovat vlakem, tak vězte, že se nachází přímo pod nádražím.
Zámeček si pro příležitostné pobyty zbudovali kolem roku 1703 Desfoursové. V sousedství, na místě dnešního obchodního domu, se nacházel ještě Panský dům s věží a hospodářské budovy.
V současnosti je jednou z položek ve známém restitučním sporu mezi státem a dědici Karla Des Fours-Walderode.