Konvent servitů v Nových Hradech založený Ferdinandem Buquoyem v roce 1677 při kostele sv. Petra a Pavla. V 50. – 80. letech 20. století kasárna pohraniční stráže. R. 1991 vrácen řádu servitů, po smrti posledního řeholníka r. 2005 klášter převzalo společenství papežského práva Rodina Panny Marie.
Areál z klášterní zahrady
Graficke pismenko Klášter Božího Milosrdenství v Nových Hradech je přístupný celoročně, přístupná je bohatě zdobená křížová chodba, která slouží rovněž jako galerie, a rajská zahrada. Možné jsou samostatné prohlídky i komentované prohlídky s průvodcem (v letních měsících, nebo pro skupiny po dohodě). Ke klášteru se dostanete cca 100 m od nám. Republiky.
Vaculčík, E.H., 17.7. 2007

Konvent servitů u kostela sv. Petra a Pavla
    Když panství v roce 1620 získal darem od císaře Ferdinand Buquoy, dal podnět k založení kláštera u gotického farního kostela. Samotný kostel je zmiňován už v roce 1284, za husitských válek (1423) byl zřejmě poškozen a v roce 1467 vyhořel. V roce 1500 byla započata rozsáhlá gotická přestavba, která trvala celých 90 let, až nakonec získal kostel už renesanční klenbu. K dalším přestavbám došlo v 17. století. Ke kostelu měli při založení kláštera

Ivka (P. Vlček, P. Sommer, D. Foltýn: Encyklopedie českých klášterů, Libri, Praha, 1998), 4.8. 2007
    Servité – řád služebníků Panny Marie
    Řád s regulemi sv. Augustina založilo v roce 1233 ve Florencii sedm vážených měšťanů (svatořečeni v roce 1888) k povznesení kultu Panny Marie. Po krátkém zrušení byl obnoven v roce 1290. Na čas byli servité přičleněni k observantům, od kterých se v roce 1570 opět odloučili. Členové řádu se věnují duchovní správě, vyučují ve školách, pracují v nemocnicích a věnují se misijní činnosti. Ženská větev řádu (II. řád) byla založena ve 13. století. V

popis

Kostel je jednolodní stavba s valenou klenbou s výsečemi a žebry se vzorem čtyřcípých hvězdic. Polygonálně uzavřený presbytář má žebrovou klenbu. V západním průčelí, s věží umístěnou vpravo, je gotický portál z roku 1510. Podobný portál je i v jižním průčelí – skrytý pozdně gotickou předsíní. Renesanční portálek se zachoval při vstupu do sakristie. Novější sakristie je součástí východního křídla konventu. Vybavení kostela pochází z konce 17.

klášter
     České Budějovice  (CB)