Zámek postavil pro Fridricha Harracha z Rohrau v letech 1726-34 architekt J.L. Hildebrandt. Podle nepravidelného uspořádání místností bylo do novostavby pojato starší jednopatrové sídlo. Zámek ve správě Muzea Novojičínska je zpřístupněn veřejnosti.
Zámecký komín již roky slouží čapí rodině :)
Graficke pismenko Zámek Kunín patří mezi nejcennější barokní památky Moravy. Nachází se při severním okraji obce, uprostřed parku v těsné blízkosti kostela Povýšení Svatého Kříže.

Zámek je dvoupatrová souměrná obdélníkového budova o 11 okenních osách. Portály jsou kamenné, střecha mansardová. Je to jeden z mála zámků, u kterého se dochovalo v úplnosti vnitřní uspořádání včetně kleneb přízemí a prvního patra. Jistě zaujme i netradiční konec prohlídky spočívající v návštěvě půdy s unikátními komínovými systémy.

Park obklopující zámek o rozloze asi 8 ha byl založen již v době stavby zámku.

Prohlídková trasa ( I. a II. patro + zámecká půda):
    Prohlídka vede hostinskými pokoji, ložnicemi a učebnami zámecké školy se zařízením (empírová nástěnná výmalba), Zámeckou obrazárnu, Loveckým pokojem, Dámským pokojem, Velkou jídelnou, Hudebním a tanečním pokojem. Kostelní chodbou se jde do Velkého sálu s renesančními portréty členů rodu Hohenemsů, do Čajovny a Žlutého pokoje s původní empírovou výmalbou a zařízením. Prohlídka končí návštěvou zámecké půdy s unikátním barokním komínovým

historie

Zámek v Kuníně postavil pro Fridricha Harracha z Rohrau v letech 1726-34 architekt J.L. Hildebrandt. Podle nepravidelného uspořádání místností bylo do novostavby pojato starší jednopatrové sídlo. Průčelí dvoupatrové budovy s mansardovou střechou jsou členěna piliastry u středního rizalitu zdvojenými. V letech 1792-1814 byl v zámku umístěn školský ústav, jehož nejslavnějším žákem byl František Palacký. Roku 1786 od zámku odstartoval první balón

Pavel Zany Komárek, 12.4. 2004
    Malý „moravský Mirabell“
    Když v květnu roku 2000 navštívil zámek v Kuníně hrabě Franz-Joseph Waldburg-Zeil, přímý potomek císaře Františka Josefa I. a příbuzný „naší dobré hraběnky“ Marie Walburgy, sprásknul ve vstupní hale zámku ruce a prohlásil památnou větu „Jesus Maria !“. Barokní zámek v Kuníně tehdy spíše než dřívější šlechtické sídlo připomínal stavební zříceninu určenou ke zbourání. Zámek v Kuníně přitom náleží mezi nejcennější barokní zámky celé severní