Hrady.cz
Kaple se zvoničkou na návsi v Lysolajích byla vybudována r. 1821 jako nejstarší ze tří existujících lysolajských kaplí. Byla opravena r. 2001 a je vzorně udržována.
Návesní kaple v Lysolajích
© Jiří Špaček, 03/2016
Graficke pismenko První dochovaná zpráva o vesnici Lysolaje pochází z r. 1225. Území patřilo do majetku panovníka a Přemysl Otakar I. ho věnoval kapli sv. Václava při kostele na Pražském hradě. K Praze byla původně samostatná obec připojena r. 1968 a začleněna do městského obvodu Praha 6. Od 24. listopadu 1990 jsou Lysolaje samostatnou městskou částí Praha-Lysolaje.
Kaple se zvoničkou se nachází na bývalé návsi, dnes křížení ulic Starodvorské a Kovárenské nad pravým břehem Lysolajského potoka. Starodvorská ulice vychází z páteřní ulice zvané Lysolajské údolí u zastávky městských autobusů Žákovská.
1.4. 2016

historie

Kaple se zvoničkou na návsi v Lysolajích byla vybudována r. 1821 a je tak nejstarší ze tří existujících lysolajských kaplí. Její zasvěcení není nikde uváděno, ale podle její vnitřní úpravy jde o kapli mariánskou. Na místě oltáře se nachází soška Panny Marie Sedmibolestné a na bočních stěnách jsou portrétní obrázky Ježíše Krista a Matky Boží. Kaple byla opravena r. 2001 a je vzorně udržována. Kromě obecních orgánů k tomu patrně přispívá i

Jiří Špaček (s využitím webových stránek městské části Praha-Lysolaje), 1.4. 2016