Zbytky zdiva tvrze, která nahradila dřívější hrad. První zmínka z r. 1353. Zanikla za uherských válek při vpádu Matyáše Korvína r. 1468. Od r. 1490 se uvádí jako pustá.
Mstěnice
Graficke pismenko Archeologicky zkoumané zbytky tvrze, sousední vsi a v blízkosti i zbytky dvou dalších opevnění najdete v pěkném údolí mezi Hrotovicemi a Rouchovany, v okrese Třebíč.
Filip Matoušek, 23.2. 2004

historie

Zaniklá ves Mstěnice s tvrzí stávala na soutoku potoků Bačického, Mocle a Mlýnského. Na tvrzi sídlil vladycký rod, připomínaný v písemných pramenech v druhé polovině 14. století, kdy Vilém ze Slavíkovic (v r. 1382) předal tvrz Henslínovi z Bohutic. Největšího rozkvětu se tvrz dočkala patrně za Jana Dítěte ze Mstěnic, který vystupuje jako svědek na listinách. Ze mstěnické tvrze pocházela také matka olomouckého biskupa Viléma Prusínovského (1565 -

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 21.4. 2004

Třebíč  (TR)