Kostel sv. Gabriela stojí na Smíchově v zadní části zahrady Kinských v areálu zaniklého kláštera. Stavba je představitelem u nám nepříliš časté tzv. beuronské umělecké školy. Jde o jeden z mála kostelů v ČR zasvěcený archandělu Gabrielovi.
Graficke pismenko Novorománská stavba beuronských benediktínů byla dostavena roku 1891 jako součást bývalého kláštera sv. Gabriela. Místo se nachází v Holečkově ulici, téměř přímo nad Strahovským tunelem.

Klášter benediktinek sv. Gabriela na Smíchově
    Klášter byl založen díky odkazu hraběnky Gabriely Sweerts-Sporkové a z vděčnosti nazván jménem jejího patrona. To se pak nepřesně přeneslo i na klášterní kostel, který je však zasvěcen Zvěstování Panně Marii.
    Ivan Grisa, dle Jan Zavřel a kolektiv, Pražský vrch Petřín, Paseka, 2001, 10.1. 2009
    Historie místa a kostela
    Kostel sv. Gabriela stojí zadní části zahrady Kinských v areálu zaniklého kláštera, jehož zakladatelkou a mecenáškou byla hraběnka Gabriela Sweerts-Šporková. Stavba je představitelem u nám nepříliš časté tzv. beuronské umělecké školy. Hraběnka se rozhodla založit první sídlo benediktinek beuronské kongregace v Praze. Na stavbu a výzdobu budoucího kláštera Zvěstování Panně Marii věnovala značné jmění, zemřela však před započetím stavby. Klášter

Vaculčík, PIS, Přednáška p. Zentricha, 1.10. 2005

klášter