Hranolová věž gotické tvrze, postavené asi kolínskými měšťany Hamry koncem 14. st. a doložené poprvé r. 1414. Po r. 1693 upravena Vilémem z Riesenbachu barokně. K věži přiléhá budova zámečku s lizénovým členěním fasád a valbovou střechou.
Věž tvrze s přistavěnou budovou zámečku
Graficke pismenko Tvrz přestavěnou na zámeček najdete jižně od Kolína nedaleko Červených Peček. Ze středověké fáze se zachovala hranolová věž s dvojicí oken, přistavěná budova záměčku je výrazně mladší. Budova byla donedávna využívána jako zvláštní škola s internátem, dnes je zavřená a pomalu chátrá.
Filip Matoušek, 26.7. 2005

Historie a popis tvrze
    První výslovná zmínka o tvrzi v historických pramenech pochází až z roku 1414, kdy ji od kolínského měšťana Mikuláše Hamra – snad samotného stavitele - odkoupil Jan ze Smržova. Poté patřila Pašiněves - Pašinka pánům z Mirovic a před koncem století ještě Janovi z Trojanovic. V průběhu celého 16. století a až téměř do konce století následujícího zde žili Kasaličtí z Kaštic, od nichž zboží roku 1693 koupil Vilém Arnošt Nigroni z Riesenbachu. Právě

Celý objekt získal nového majitele a prochází rozsáhlou velkorysou rekonstrukcí.
    Miroslav Tomek, 25.6. 2007