Kostel sv. Bartoloměje postaven v l.1756-61. Na hlavním průčelí socha sv. Bartoloměje. Loď kostela je zaklenuta třemi plackami na pásech, presbytář konchou a kaple po severním boku lodi kupolí. Poslední rekonstrukce v roce 2002.
© Pavel Vítek 12/2006
Graficke pismenko Děkanský kostel sv. Bartoloměje v Heřmanově Městci je orientovaný (oltář je na východní straně). Je to barokní stavba. Byl vystavěn v letech 1756-1761 podle projektu místního stavitele Františka Tomáše Jedličky (1733 - 1800), syna kolínského stavitele Josefa Jedličky. Stavitel navázal na pozdní dílo K. I. Diezenhofera a jeho následovníka A. Luragha. Projevuje se u něho i vliv rakouské pozdně barokní architektury. Heřmanoměstecká stavba kostela sv. Bartoloměje představuje jeden z nejkrásnějších příkladů jasné slohové vyhraněnosti, stylově jednotné výzdoby. Jde o památku vysoko přesahující rámec lokální východočeské architektury .
7.7. 2004

historie

Kostel sv. Bartoloměje v Heřmanově Městci nechal v letech 1756-61 postavit Jan Václav Špork náhradou za gotický kostel vyhořelý roku 1740. Ze staré stavby využil stavitel F. Jedlička čtyřhrannou věž, k níž přistavěl obdélný jednolodní kostel s půlkruhovým závěrem a obdélnými sakristiemi po stranách. Hlavní průčelí je zakončené štítem se sochou sv. Bartoloměje ve střední nice. Nároží zdůrazňují schodišťové přístavky zdobené sochařskými symboly

Zany (podle Umělecké památky Čech, díl 1. [A/J], Academia, Praha 1977), 19.1. 2005

popis

Při vsutpu do kostela vítá návštěvníka bohatě členěné průčelí. Ve štítě je socha sv. Bartoloměje, po jeho stranách a na vrcholu jsou potom sochy dětských postav (putti) se symboly tří hlavních církevních ctností - láska, víra a naděje. Nad hlavním vchodem je v pískovcovém bloku vytesaný erb rodiny Šporků. Kostel je jednolodní se čtyřmi bočními prostoramu a věží, která je vysoká téměž 37m.