Hrady.cz
Zámek z 16. st. Přestavěný z původní tvrze. Vypleněn za vpádů uherských povstaleckých vojsk. R. 1777 nechal hrabě František Antonín Khewenhüler zpustošený zámek barokně přestavět. Nádvoří je klasicistní. Dnes je v zde umístěno oblastní muzeum.
zámek Zlín od jihozápadu
© Jan P. Štěpánek 09/2008
Graficke pismenko Zlínský zámek ze 2. poloviny 16. stol. stojí nedaleko tržiště v centrálním parku města.
Zámek je mohutná, čtyřkřídlá, dvoupatrová budova s malým čtvercovým nádvořím s arkádami. Okolo zámku je rozsáhlý park.

Dnes v zámku najdete muzeum jihovýchodní Moravy, galerii a restauraci. V muzeu si můžete prohlédnout stálou expozici z rozsáhlého archivu, který muzeu v roce 1995 věnovali cestovatelé Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund.

historie

Historické zprávy o zlínské tvrzi jsou pozdějšího data; Vždyť první zpráva o Zlíně se obevuje teprve v r. 1322, kdy tehdejší držitelé zlínského panství prodali městečko s příslušenstvím královně Elišce Rejčce. V r. 1349 patřil Zlín nezámožnému vladykovi Herbordovi, od jehož dědiců jej koupili v r. 1358 bratři Albert a Zdeněk z Šternberka. Vláda Šternberků (do r. 1437) přinesla městečku několik hospodářských i sociálních východ. V té době

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 21.4. 2004