Původně gotický kostel ve Staňkovicích byl rozšířen roku 1606 (prodloužení lodi) a barokně přestavěn. Roku 1787 byla postavena jižně od něj fara. Zajímavý komplex kostela a doprovodných staveb, silně zchátralý.
Kostel od východu
© Ivan Grisa 12/2009
Graficke pismenko Staňkovice najdeme severovýchodně od Žatce ve vyústění údolí potoka Hačky do oharské kotliny. Obcí prochází silnice II/250, kostel stojí přímo nad centrem obce. Schodiště k němu je uzavřeno, pro příchod použijte zadní bránu bývalého hřbitova (z místní komunikace, která odbočuje z hlavní silnice u zdejší školy).
Kostel je přístupný během bohoslužeb, které se pravidelně konají každou neděli (kromě poslední v měsíci) od 15.00.

Kostel svatého Václava ve Staňkovicích
    Zmínky o kostele pocházejí snad již ze 13. století. Slohový rozbor datuje nejstarší zachovalé části stavby (presbytář s klenbou a sanktuářem) do poslední třetiny 14. století, loď pochází z roku 1606. Původně byl kostel pod patronátem strahovského kláštera, od husitských válek do počátku 17. století sloužil protestantům. Od rekatolizace až do konce 18. století byl filiální k žatecké farnosti, v letech 1787–8 byla postavena nová fara, obsazená

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 3., Academia 1980, 3.1. 2010

Louny  (LN)