Panský dům statku východně od vsi byl postaven v polovině 19. století zřejmě na místě staršího sídla (archeologické nálezy jsou zapsány v seznamu kulturních památek). Jednopatrový objekt z vepřovic na kamenné podezdívce je dnes zcela prázdný.
Zámeček z nádvoří

Zámeček ve Staňkovicích

Graficke pismenko Jako zámeček je označován panský dům statku, stojícího necelý kilometr východně od centra Staňkovic pod svahem, který se zvedá k bývalému vojenskému letišti Žatec. Podle informací na webu obce byly zde prováděny vykopávky, které odhalily opevněné sídlo z raného středověku.
Dnešní zámeček, zapsaný od roku 1958 do seznamu památek, byl postaven v 19. století na západní straně velkého dvora. Na kamenné podezdívce stojí jednopatrový objekt z vepřovic se středním rizalitem a věžičkou na hřebeni střechy.
Po roce 1945 zde hospodařil státní statek, po roce 1990 byl celý dvůr opuštěn a částečně zdevastován. Zámeček má novou střechu, ale jinak je prázdný a volně přístupný se všemi důsledky tohoto stavu.
Ivan Grisa, dle webové stránky obce Staňkovice, 3.1. 2010