hrad Netřeby

Netřeb, Nový Rýzmberk
Hrad postaven Děpoltem z Rýzmberka v 1. pol. 14. stol. Kolem r. 1379 patří Nový Rýzmberk (Netřeb) Racku ze Švamberka, r. 1391 Vilému z Čachrova. R. 1528 je pustý. Dochována zřícenina věže, torzo hradeb, valy a příkopy.
Graficke pismenko Uprostřed lesů nedaleko Kanic můžete na mírném vrcholku nalézt nevelké zřícenniny hradu Netřeb. Z něho se dochovaly dvě obvodové zdi a nevelká zeď u spodní části hradu snad zbytek brány nebo opevnění.
28.5. 2002

historie

Necelé dva kilometry jižně od Kanic na severovýchodním zalesněném výběžku Úlíkovského hřebenu se dochovaly na příkrém skalnatém ostrohu zbytky středověkého hradu, který dostal název podle jména vrchu – Netřeb. Ještě dnes je na tomto rozlehlém vrchu téměř 200 tisů, jejichž stáří se odhaduje na 600 – 800 i více let, což nás utvrzuje v názoru, že v době budování hradu ve 14. století byl vrch zčásti „netřiebený“, porostlý hustým lesem, jenž se dal

Domažlice  (DO)
    Kanice