Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
hrad Netřeby, Kanice

hrad Netřeby

Netřeb, Nový Rýzmberk
Hrad postaven Děpoltem z Rýzmberka v 1. pol. 14. stol. Kolem r. 1379 patří Nový Rýzmberk (Netřeb) Racku ze Švamberka, r. 1391 Vilému z Čachrova. R. 1528 je pustý. Dochována zřícenina věže, torzo hradeb, valy a příkopy.
Graficke pismenko Uprostřed lesů nedaleko Kanic můžete na mírném vrcholku nalézt nevelké zřícenniny hradu Netřeb. Z něho se dochovaly dvě obvodové zdi a nevelká zeď u spodní části hradu snad zbytek brány nebo opevnění.
28.5. 2002

Netřeb - historie hradu
    Necelé dva kilometry jižně od Kanic na severovýchodním zalesněném výběžku Úlíkovského hřebenu se dochovaly na příkrém skalnatém ostrohu zbytky středověkého hradu, který dostal název podle jména vrchu – Netřeb. Ještě dnes je na tomto rozlehlém vrchu téměř 200 tisů, jejichž stáří se odhaduje na 600 – 800 i více let, což nás utvrzuje v názoru, že v době budování hradu ve 14. století byl vrch zčásti „netřiebený“, porostlý hustým lesem, jenž se dal