V 17. stol. postavena kaplička poustevna. V r. 1730 postaven barokní kostel sv. Mikuláše. Při poutní kapli v 17.stol. založeny lázně, rozšířené r.1711, zaniklé v 19. st. Rekonstrukce kostela i budovy lázní v letech 1976 – 1986.
průčelí kostela
© Jan P. Štěpánek 09/2015
Graficke pismenko Muzeum sídlí v budově bývalých lázní z let 1711-1719 v blízkosti nedalekého léčivého pramene. Expozice muzea se věnuje historii lázní a představuje dějiny obce Vraclavi a okolí. V muzeu lze dohodnout přístup do nedalekého kostela sv. Mikuláše s expozicí barokních plastik. Barokní kostel sv. Mikuláše byl postaven v letech 1724-1730 podle plánů pražského stavitele Carla Antonia Canevalleho. Stojí na místě starší kapličky, která vznikla společně s nedalekou poustevnou počátkem 17. století u pramene léčivé vody. Pramen vyvěrá ve stráni za kostelem a jeho tok je zajímavým způsobem upraven tak, že pod zemí z obou stran obtéká ...
rz, naučná stezka, 30.11. 2005

turistické

Obec Vraclav leží 6 km severozápadně od Vysokého Mýta. Barokní areál Vraclav je odloučené pracoviště Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě. Tvoří ho kostel sv. Mikuláše, budova lázní a poustevna. V kostele sv. Mikuláše je umístěn Expozice barokních plastik, které pocházejí z poutní cesty z Králík ke klášteru na Hedči. Dřevěné polychromované plastiky v mírně nadživotní velikosti byly vytvořeny kolem r. 1740. Anonymní tvůrce pašijových scén

historie

Na počátku 17. stol. byla nad pramenem léčivé vody nejprve zbudována kaplička a zřízena poustevna. V roce 1724 byl položen nad původní kaplí základní kámen pro stavbu barokního kostela sv. Mikuláše podle návrhu pražského architekta Carla Antonia Canevalleho. Stavba byla dokončena roku 1730 a vysvěcena 21. května. Studánka s léčivou vodou se nachází v jednoduše sklenuté kapli pod chrámovou předsíní. Pověst o léčebné síle vody u sv. Mikuláše se

Pardubický kraj
     Ústí nad Orlicí  (UO)