Tvrz byla postavena v 1. pol. 14. stol. jako purkrabské sídlo na místě starší stavby. R. 1420 dobyta husity, od r. 1436 byla v zástavě Přibíka z Klenové. Od r. 1450 v majetku Jošta z Rožmberka. V 15. stol. stavebně rozšířena. Poč. 17. stol. sloužila jako sýpka. R. 1912 pobořena. Dnes je zde muzeum.
jižní průčelí
Graficke pismenko Obdélná palácová budova tvrze byla vystavěna pravděpodobně již během první poloviny 14. století a rozšířena v 15. století. Stala se tak jednou z nejrozsáhlejších obytných staveb v prostředí českých tvrzí. Vnější opevnění s nárožní baštou pochází z konce 15. století. Tvrz sloužila od 17. století jako sýpka a nyní ji užívá městské muzeum ve Volyni.
Václav Hájek, 10.5. 2006

historie

Původně královské území dostal někdy ve 13. století darem probošt pražské kapituly. Volyně se poprvé připomíná roku 1271, další zmínky pocházejí z let 1299 a 1327. Tehdy bylo podle Sedláčka předpokládané starší opevnění nahrazeno tvrzí opevněnou hradbou, které sloužila jako sídlo zdejšího purkrabího. Roku 1420 dobyli Volyni husité a novým majitelem tvrze a městečka se stal Přibík z Klenového, který je zde uveden roku 1436. Po roce 1450 však

Pavel Zany Komárek, 21.3. 2004