zámek Týn nad Vltavou

Městské muzeum
Zámek byl postaven roku 1699 jako rezidence pražského arcibiskupa. Budova později sloužila jako správní centrum panství a byly zde kanceláře arcibiskupských úředníků. Dnes jsou zde expozice Městského muzea.
zámek z náměstí

Městské muzeum

Graficke pismenko Původně arcibiskupský zámek v Týně nad Vltavou dnes slouží jako Městské muzeum. Raně barokní stavba stojí na horním (severním) okraji náměstí. V muzeu jsou stálé expozice dokumentující historii města, keramiky, vorařství, loďařství, loutkářství či expozice režiséra Alfréda Radoka, věnovaná jeho životu a dílu. Ukázku životního stylu venkovského šlechtice na přelomu 19. a 20. stol. nabízí klasicistní salónek. Zařízení pochází z pozůstalosti šlechtické rodiny. Je zde také stálá expozice jihočeských vltavínů, jedna z největších v ČR. Mimo stálých expozic pořádá muzeum řadu sezónních výstav, muzeum také spravuje knihovnu a archiv. Přístupné jsou také středověké podzemní chodby (15. stol.) pod muzeem.

Vltavotýnské podzemní chodby
    Pod muzeem vedou středověké podzemní chodby, které byly podle archeologických nálezů vybudovány zřejmě v 15. století. Chodby byly ručně vytesány ve skalnatém podloží; důvodem jejich vzniku mohlo být odvodnění náměstí se zásobárnou pitné vody, vytvoření úkrytu před nebezpečím (vč. únikové cesty) nebo těžba dosud neurčeného nerostu. Hlavní trasa je dlouhá přes 160 m (prochází se tam a zpátky, tedy cca 320 m), a odbočuje z ní řada slepých chodeb.

Arcibiskupský zámek, později Městské muzeum
    Týn nad Vltavou údajně daroval kníže Boleslav II. pražskému biskupství již při jeho založení r. 973, patřil biskupství (později arcibiskupství) až do husitských válek. Od r. 1432 patřila polovina Týna Oldřichovi z Rožmberka a druhá rodu ze Sobětic. R. 1601 bylo panství královskou komorou pronajato městu. Roku 1620 daroval panství Ferdinand II. pražskému arcibiskupství (v l. 1627 - 48 si město panství pronajalo). Ve městě byl nejdříve opevněný

E.H. podle Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku 1., kolektiv autorů, nakl. Svoboda 1986; Umělecké památky Čech 4., E. Poche a kol., Academia r. 1982; Města a Městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, K. Kuča, 24.7. 2013

popis

Raně barokní prostá obdélná dvoupatrová budova, okna v průčelí se střídavě trojúhelníkovými a segmentovými frontony. Přízemní místnosti jsou klenuté, v patře plochostropé.
    E.H. podle Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku 1., kolektiv autorů, nakl. Svoboda 1986; Umělecké památky Čech 4., E. Poche a kol., Academia r. 1982, 24.7. 2013