Hrady.cz
Pozdně renesanční zámek z roku 1617 byl vybudován na základech původní tvrze Adamem st. Vratislavem z Mitrovic. Koncem 18. stol. dostavěno křídlo, v 19. století přibyly novogotické prvky. Čtyřkřídlý, jednopatrový, s hranolovou věží na západě.
Pohled od západu, hlavní vstupní portál
Graficke pismenko Patrový čtyřkřídlý zámek čtvercového půdorysu s dvorem ze západu uzavírá centrální náměstí městečka. Vstupní bosovaná brána je zvýrazněna o patro vyšší novogotickou věžicí s hodinami. Kolem se rozléhá malý parčík, který je ve východní části ukončen rybníkem. Toto místo je zajímavé i skutečností, že zde byly dvakrát ukryty korunovační klenoty. Nyní v části zámku sídlí v Církevní ekologická střední škola. U zámku začíná naučná stezka údolím Brdavy, která vás kolem vodopádu a starých mlýnů dovede až k rybníku Hvížďalka. Za ním při zelené turistické značce zajímavé místečko tzv. Šroubkova hradu - dnes zaniklé tvrze Těnovice se starou důlní šachtou.

historie

Původní tvrz pochází z přelomu na přelomu 14. a 15. století (Jindřich z Elstrberka). V 15. století zpustla, aby byla opět obnovena rodem Roupovských z Roupova během 16. století. Zámek vystavěl Adam Vratislav v místech původní gotické tvrze v r. 1617. Slohově se dotýká pozdní renesance a baroka + romantické cimbuří. Dramatického roku 1620 vypálilo protestantské Poříčí císařské vojsko - odtud dnešní název města. V 19. století vznikla novogotická