Gotická tvrz. R. 1355 je zmiňován Rubín ze Skalice a Semtěše, ve 14. a 15. stol. zde seděli zemané Weigel, Aleš nebo Jetřich. Koncem 15. stol. ji koupil Václav Žehušický z Nestajova. R. 1558 zakoupena Zdeňkem Meziříčským z Lounice a nevyužívána zpustla. V l. 1997–98 opravena a slouží jako rozhledna.
věž z lomového kamene (jediné, co se z původní tvrze dochovalo)
Nedaleko Čáslavi v obci Semtěš se nachází věž gotické tvrze.
Václav Hájek, 25.9. 2004

Turistické infocentrum
    Od dubna 2013 je v obci vedle OÚ otevřeno vždy Pá - Ne Turistické infocentrum. Zakoupíte zde občerstvení, můžete se domluvit na komentované vycházce po historických místech obce, poradí Vám tipy na další výlety v okolí.
    Renata Brtníková, 23.4. 2013

historie

Gotická tvrz, ze které se zachovala pouze věž. Prvně je Semtěš zmiňována r. 1355 v souvislosti s Rubínem ze Skalice a Semtěše, ve 14. a 15. stol. zde seděli zemanští majitelé jako Weigel, Aleš, Petr nebo Jetřich. Koncem 15. stol. tvrz koupil Václav Žehušický z Nestajova. R. 1558 byla koupena od Karla ze Žerotína Zdeňkem Meziříčským z Lounice, nesloužila mu však jako sídlo a postupně zpustla. Z velké části byla rozebrána na stavební materiál. V

Kutná Hora  (KH)
    Semtěš