Původně dvě tvrze. Jedna z nich přestavěna v r. 1570 na renesanční zámek. Na přelomu 17. a 18. st. vyhořel. V r.1763 vznikl na jeho místě zámek ve stylu Ludvíka XVI. Rokokové interiéry v 19. st. nahrazeny romantickými - ztráta stylové jednoty.

Stručně z historie.

Graficke pismenko Na pahorku zvaném Hradisko existovala koncem 14. století tvrz, která se připomíná v roce 1412 při převodu majetku Aleši Lysickému z Kunštátu. V druhé polovině 16. století vlastnil Rájec Bernard Drnovský z Drnovic, který přebudoval stávající tvrz na renesanční zámek. V 17-18 století vlastnili zámek Rogendorfové, kteří jej získali po třicetileté válce provdáním Johanky z Drnovic za Jiřího z Rogendorfu. V roce 1763 získali rájecké panství Salmové z Reifferscheidu. Antonín Salm pak začal budovat zámek do dnešní podoby. Na Moravě tak vzniklo panské sídlo v jedinečném stylu Ludvika XV. Salmům patřil Rájec až do zestátnění.

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)

Ukončená edice turistických map KOMPASS, 1:50 000, v roce 2006, Geodézie ČS.