Kostel byl založen ve 2. pol. 13. st. biskupem Tobiášem z Bechyně. V r.1569 byl zasvěcen sv. Jakubu Většímu. Na popud Marie Terezie v r. 1753 upraven na barokní. Na konci 18. st. ukončeno pohřbívání v jeho okolí, hřbitov byl zrušen začátkem 19. st. Pozůstatky jsou patrné u terasové zdi pod kostelem.
kostel ze severozápadu
© Milan Caha 06/2009
Graficke pismenko Kostel pocházející z 2. poloviny 13. století stojí na dolním okraji náměstí naproti zámku. Jeho současná podoba je výsledkem postupného rozšiřování a především velké úpravy, k níž došlov roce 1753.
Vítězslav Kotík, 24.7. 2004

historie

Kostel byl založen ve 2. polovině 13. století biskupem Tobiášem z Bechyně. V roce 1569 byl kostel zasvěcen sv. Jakubu Většímu, původním patronem kostela však byl sv. Christofor. V roce 1702 byla přistavěna kaple sv. Barbory, jejíž součástí byla i podzemní krypta pro významné hodnostáře. Na popud Marie Terezie byl chrám v roce 1753 upraven na barokní. Kaple sv. Josefa byla přistavěna v roce 1759 a v roce 1763 byly ukončeny rozsáhlé úpravy