Kostel byl postaven kolem r. 1274. V l. 1643-1645 byl zbořen Švédy a v l. 1728-1730 byl znovu postaven. R. 1805 byl poškozen při bitvě u Slavkova, při opravě r. 1809 byla postavena nová, nižší věž. R. 1883 byla přistavěna sakristie a kaple. V l. 1932-35 byla věž kostela přestavěna do dnešní podoby.
pohled od jihovýchodu - z cesty k Mohyle míru
Graficke pismenko Farní chrám sv. Kříže je barokní stavbou z doby kolem roku 1730. Nejrušněji kolem něj bylo v prosinci roku 1805 za Bitvy tří císařů u Slavkova - ruské jednotky si ve věži zřídili předsunutou pozorovatelnu. Ta ale byla zasažena dělostřelectvem francouzského IV. armádního sboru maršála Soulta útočícího na Pracký kopec, ústřední spojenecký bod. Při přestavbě o pět let později zůstala o jedno patro snížená. Nedaleko při rybníčku křížek značí místo hromadného hrobu ruských bojovníků.

Historie kostela
    Kostel Povýšení sv. Kříže byl postaven kolem r. 1274 v románském stavebním stylu. Před jeho postavením stával v obci dřevěný kostelík, který vyhořel. Poté byla postavena dřevěná kaple, která byla nahrazena r. 1274 novým zděným kostelem. V l. 1643-1645 byl kostel při obléhání Brna zbořen Švédy. V l. 1728-1730 byl „ze zbytků starého kostela“, jak je uváděno, postaven znovu od základů. R. 1805, sloužila věž kostela jako pozorovatelna ruského