zámek zámek Říčanských

Muzeum Vysočiny Pelhřimov
Původní stavba měla věžovitou gotickou podobu z 15.st. Na zámek přestavěl Adam z Říčan v l.1550-51. V r.1561 renesanční přestavba. R.1682 barokní přestavba, vzhled s menšími úpravami stejný dodnes. Od r.1908 okresní muzeum, dnes regionální muzeum.
Pelhřimov - zámek (dnes muzeum)
Graficke pismenko Zámek se nachází na horní části náměstí, vedle kostela sv. Bartoloměje. Z druhé strany je brána, která slouží jako vchod na náměstí.
V zámku jsou umístěny expozice Muzea Vysočiny. K nejvýznamnějším exponátům patří iluminovaný utrakvistický kraduál z 15. století, na hedvábí malovaný prapor od Josefa Mánesa a historické kroje. Na věžičce zámku je orloj s pohyblivými figurkami.
Radmila Chalupová, 12.2. 2006

historie

Počátky jsou zcela nejasné. Zámek byl snad původně věžovitou gotickou stavbou asi z 15 století. Zbytky se zachovaly v tzv. Gotické síni v přízemí zámku. Barokní zámek byl postaven v letech 1550 - 1551. O deset let později však vyhořel a v letech 1565 - 1572 byl znovu vybudován. V 2. polovině 17. století byl adaptován na městský dům - radnici. Roku 1766 byl pozdně barokně přestavěn a byl zastavěn do městského opevnění. Krátký čas na zámku

Radmila Chalupová, 29.1. 2006
    Historie města spadá až do 12. století, kdy jsou první zmínky o původní. Podle pověsti však město založil v l. 1225 - 1226 pražský biskup Pelegrin (Pelhřimov). Na počátku 13. století po vyplenění původní osady Vítkem z Hluboké došlo k založení nového města na pravidelném půdorysu, který je v centru zachován dodnes. Zpočátku byl Pelhřimov městem biskupským, v období husitských válek ho spravovali táborští hejtmané a po bitvě u Lipan přešlo město