Moje místa 0
Ve skále vytesané prostory po skalním hrádku neznámého jména i historie, archeologicky doloženého ve 13.-14. st. Poč. 19. st. úkryt loupežníka Klempery. Dochoval se po žebříku přístupný převis ve skalní stěně, odtud vstup do dvou tesaných světniček.
pohled na vchod
Graficke pismenko Zbytky tohoto zajímavého jeskynního hrádku najdete na Kokořínsku, nedaleko samotné vsi Kokořín, a to těsně pod obcí Truskavna na začátku Šemanovického dolu. Pokud půjdete po žluté značce, nemůžete toto velmi zajímavé místo minout.
Filip Matoušek, 5.4. 2005

Historie a popis
    Dnešní název pozůstatků zajímavého jeskynního hrádku Klemperka vypovídá o souvislosti s loupežníkem Klemperou, který ve zdejším kraji působil a snad zde měl i jeden ze svých úkrytů. Skalní sídlo v Šemanovickém dole je však mnohem starší, a i když neznáme jeho historické osudy ani původní jméno, lze vznik hrádku klást do 13. – 14. století. Mohl nějak souviset s blízkou Truskavnou, kde je doložena tvrz zemanů z Truskavny, z níž prý vedla tesaná

Zdeněk Fišera: Skalní hrady zemí koruny české, Libri 2004., 5.4. 2005

O vzniku Klemperky - lidová povídačka
    Na úsvitu lidských ději, kdy kraj byl silně zalesněn a jen tu a tam se našel odvážný hlouček bojovníků, který se pronikl na lov, se do tmavého údolí snesl drak. Ohněm, který vypustil z tlamy si vypálil okolí a odhalil tak skálu, která žárem plamene pukla. Do této pukliny snesl drak vejce a odletěl do severních zemí. Vejce zapadlo do škvíry a zvolna zrálo. Když se na Kokořínsku usadili Slované, počalo mýcení lesa a tak jednoho dne nalezli

Lidová zkazka, držící se dnes již jen v povědomí starších usedlíků v okolí. Získáno Limíkem z ústní informace., 12.4. 2004