Zámek byl přestavěn ze staršího hradu mezi lety 1552–1577 rodinou Polcarů. Po požáru r. 1638 byla stavba opravena až v r. 1710. Poslední úpravy provedla r. 1830 rodina Haugviců. Po r. 1945 zámek sloužil k sociálním účelům.
Graficke pismenko Někdy na přelomu 13. a 14. století založili páni z Ronova na ostrůvku obklopeném vodami rybníka hrad, po němž se poprvé psal roku 1329 Jindřich z Ronova a Osové. Výslovně je hrad zmiňován až roku 1348. Roku 1373 hrad koupil od Čeňka z Letovic a Ronova markrabě Jan Jindřich a o tři roky později jej dostal lénem Jan Meziříčský z Lomnice. Během markraběcích válek na byl hrad na počátku 15. století na příkaz markraběte pobořen Vokem z Holštejna. Roku 1415 koupil Osovou Zbyněk z Doubravice, jehož potomci zvaní Osovští z Doubravice jej drželi až do roku 1529, kdy jej Smil z Doubravice směnil s Janem z Perštejna za nedalekou ...

historie

V 1. 1329 — 1349 držel Osovou, městečko Bítýšku a další vesnice Jindřich z Osové, který tu asi sídlil na vodní tvrzi. Poté ji drželi páni z Ronova, potomci Hejmana z Polné z rodu Ronovců. Čeněk z Ronova a z Letovic prodal v r. 1365 osovské zboží, které zahrnovalo tvrz a vsi Osovou, Vlkov, Březku, Březí, Heřmanice (dnes Dolní Heřmanice), Sklené, Ořechov, Kadolec a Záblatí, markraběti Janu Jindřichovi. Markrabata je pak udílela lénem, které v L

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 21.4. 2004

popis

Gotický hrad bylo postaven na nevelkém ostrůvku při západním okraji velkého rybníka. Přístupný byl pouze po 30 metrů dlouhém mostě. Podle gotických pozůstatků objevených ve sklepech měl hrad poměrně pravidelný pětiboký půdorys, který si zachoval až do barokní přestavby. Starý plán zachycující osovou těsně před ní ukazuje, že renesanční přestavby obklopily zástavbou celý pětiboký obvod, dvě strany byly vybaveny arkádovými ochozy. Při barokní