Barokní trojiční sloup stojí uprostřed bývalého hřbitova za farním kostelem v Horním Litvínově. Dílo z roku 1739 stálo původně v nedalekých Libkovicích, na současné místo byla přeneseno v rámci jejich likvidace kvůli těžbě hnědého uhlí.
Sloup Nejsvětější trojice
Sloup stával v bývalých Libkovicích před kostelem sv. Michala. Ten byl jako poslední stavba zatím poslední zlikvidované vsi v oblasti zbořen v roce 1992 – kvůli těžbě hnědého uhlí.

Sloup se sousoším Nejsvětější Trojice v Litvínově

Graficke pismenko Barokní trojiční sloup stojí uprostřed Voigtových sadů, bývalého hřbitova severně za farním kostelem v Horním Litvínově. Dílo z roku 1739 stálo původně v nedalekých Libkovicích, na současné místo bylo přeneseno v rámci jejich likvidace kvůli těžbě hnědého uhlí. Součást souboru barokních plastik, který je rozmístěn v okolí kostela.
Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 3. díl, Libri 1998, 21.7. 2011