Blato
Svěcení zvoničky
Graficke pismenko Nově rekonstruovaná dřevěná zvonička se nachází na návsi vesničky Blato, jež leží mezi Pardubicemi a Chrudimí.
Spojení: autobusová zastávka Mikulovice,Blato 50 m, vlaková zastávka Staré Jesenčany 2 km (po silnici směrem z obce, za statkem doprava).
16.2. 2004

historie

Datum výstavby zvoničky není známo, nicméně vzhledem k vzezření lze předpokládat 17., či 18. stol., kdy se stavěly stavby tohoto typu. Původní zvon, jež byl v blatské zvoničce, byl během první světové války roztaven. 11.5.1919 pak proběhla sbírka na zakoupení zvonu nového. Jeho existence v Blatě však neměla dlouhé trvání, neboť byl během druhé světové války opět zabaven. Ani to však občany neodradilo a v r. 1947 byl zakoupen další zvon a

Dotzauer, Jan: Obnova zvoničky v Blatě, 16.2. 2004